fredag 6 februari 2009

GI-limpa med dinkel och jäst

(2 limpor)
Brödet blir väldigt frasigt och gott rostat.

Ingredienser:
1 l fullkornsdinkel
2 dl siktad dinkel
3/4 dl linfrö
3/4 dl havrekli
1 ts salt
50 g jäst
5 dl vatten (37c)
2 ägg
2 msk rapsolja


Moment 1:
-Blanda mjöl, frön, kli och salt.
-Lös jäst i först lite vatten, sedan resten av vattnet.
-Vispa äggen i en kopp ochreör sedan ner oljan.
-Rör ner äggblandningen i degvätskan.
-Rör ner mjölblandningen, lite i taget.
-Arbeta degen i 10 min. för hand till en fast smidig deg.
-Låt jäsa ca 1 timme.

Moment 2:
-Arbeta degen 2 min.
-Dela i två delar och kavla ut till varsin rektangel.
-Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor.
-Lägg limporna med skarven neråt i smorda brödformar.
-Värm upp ugnen till 200c och jäs limporna under tiden,
ca 30 min.

Moment 3:
-Gräddas i 40-50 min.
-Knacka på bröden för att höra (ihåligt ljud) om de är färdiga.
-Pensla dem med lite vatten och låt svalna.

Receptets historia:
Hittade receptet på nätet för ett tag sedan och provade brödet. Min sambo älskar det! Det smakar likt, och konsistensen blir rätt lik, "roast and toast"-bröden man köper som formfranska. Passar bra med marmelad på.

2 kommentarer:

  1. Lyssna när jag bakar ditt bröd i ett litet inlägg i min ljudblogg! Väldigt gott bröd!

    http://www.ristenstrand.net/

    SvaraRadera
  2. Du är ju helt underbar!!! Vilken skön ljudblogg, och vad roligt att få komma in och lyssna på ditt brödbakande! Kram!

    SvaraRadera