fredag 6 februari 2009

Dinkelbröd med pumpakärnor


(2 bröd)

Ingredienser, steg 1:
1 1/2 dl ljummet vatten
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl vetemjöl
1/5 paket jäst (10g)

Rör ihop ingredienserna i en bunke. Låt stå 6-8 timmar under bakduk.

Ingredienser, steg 2:
2/5 paket jäst (20g)
5 dl ljummet vatten
1 msk ljus sirap
9 dl rågmjöl
(vetemjöl special i originalreceptet)
3 1/2 dl dinkelmjöl siktat
1 1/4 dl pumpakärnor
(hackade rostade i originalreceptet)
3/4 dl sesamfrön (hackade i originalreceptet)
25 g havssalt
4-5 isbitar (eller ett glas vatten)
Blanda degen från steg 1 med jäst, vatten, sirap, rågmjöl och dinkelsikt. bearbeta i 8 minuter. Låt vila 5 minuter.
Häll i pumpakärnor, sesamfrön och salt. Bearbeta ytterligare 3 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt vila ca 1 timme.

Lägg bakplåtspapper på en bricka och strö lite mjöl på. Häll ut degen på mjölat bakbord, dela i två delar och knåda försiktigt. Forma till runda bröd. Lägg dem på det mjölade pappret. Låt jäsa i ca 1 timme under handduk.

Värm ugnen till 275c. Sätt en plåt längst net och en i mitten av ugnen. Snitta bröden och strö pumpakärnor (ej rostade eller mixade) i snittet. Låt pappret med bröden glida över från brickan till den övre heta plåten. Lägg snabbt in några isbitar (eller häll ett glas vatten) på den nedre plåten och stäng luckan.
Sänk temperaturen till 225c efter 5 min.
Efter ytterligare ca 20 min. börjar de bli klara.
Om du kollar med stektermometer är bröden klara vid en innervärme på 98c.
Låt svalna på galler utan bakduk.

Receptets historia:
Hittat receptet av Martin Johansson i en tidning.

2 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut! jag försöker bli duktig och baka mer bröd.Ska testa detta receptet.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är verkligen värt det! En favorit här hemma :-)

    SvaraRadera