fredag 6 februari 2009

Surdegsbröd med fikon och hasselnötter


(2 bröd)

Ingredienser, dag 1 kväll:
1 dl rågsurdegsgrund
1 3/4 dl rågmjöl
2 dl ljummet vatten

Rör ihop ingredienserna i en bunke,
plasta in och låt stå i rumstemperatur.

Ingredienser, dag 2 morgon:
250 g torkade fikon
(Häll kokande vatten över fikonen, låt stå någon minut. Skölj sedan i kallt vatten och skär i mindra bitar.)
200 g hasselnötter (Grovhackade)

Rågsurdegsgrund (=blandningen från igår)
5 dl ljummet vatten
8 dl dinkelmjöl
(och ev. hälften av det grovt dinkelmjöl eller rågmjöl. I originalreceptet var det vetemjöl special)
7 dl rågsikt
1 msk flingsalt


Blanda alla ingredienser utom fikon och hasselnötter. Bearbeta den kladdiga degen i 10 minuter. Tillsätt nötter och fikon och bearbeta degen ett par minuter. Täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa tills den är dubbelt så stor, 4-8 timmar.

Dag 2, kväll:
Lägg ett bakplåtspappar på en bricka och strö på lite rågmjöl.
Häll ut degen på ordentligt mjölat bakbord och dela i 2 delar. (Enklast med degskrapa eftersom degen är kladdig.) Dra ut degen och vik in kanterna mot mitten. Lägg bröden på det mjölade pappret med skarven neråt. Strö på lite rågmjöl, lägg en handduk ovanpå och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme. Värm under tiden ugnen till 275c. Sätt en plåt längst ner och en i mitten av ugnen.

Snitta bröden med vass kniv. Låt pappret med bröden glida över från brickan till den övre heta plåten i ugnen.
Lägg in 4-5 isbitar (alt. häll ett glas vatten) på nedre plåten och stäng luckan.

Sänk värmen till 230c efter 10 minuter.
Ytterligare några minuter senare kan du snabbt öppna luckan och vädra ut ångan. Efter ytterligare ca 30 minuter börjar bröden bli klara. Om du har en stektermometer: stick in den i brödet efter dessa 30 minuter. Vid en innertemperatur på 98c är brödet klart.

Låt svalna på galler utan bakduk.

Receptets historia:
Recept av Martin Johansson. Jag har bara bytt ut vetemjölet mot dinkel- eller rågmjöl för att få lite mera GI-touch på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar