fredag 6 februari 2009

Rågsurdegsgrund


Såhär gör du din egen rågsurdegsgrund:

1 3/4 + 1 dl rågmjöl
1 1/2 dl rivet äpple
1 1/2 + 1/2 dl ljummet vatten


Dag 1:
Blanda 1 3/4 dl rågmjöl och 1 1/2 dl ljummet vatten. Rör om och sätt på ett lock lite löst. Låt stå i rumstemperatur eller varmare.

Dag 2-3:
Rör om en gång om dagen.

Dag 4:
Nu bör den vara lite bubblig och lukta syrligt. Blanda i 1 dl rågmjöl och 1/2 dl ljummet vatten.

Dag 5:
Surdegsgrunden är klar att använda. Spara en klick i kylskåpet till kommande bak.

Mata den sedan ungefär 1 gång / vecka med
1/2 dl rågmjöl + 1/2 dl vatten.

Receptets historia:
Hittade receptet av Martin Johansson i en tidning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar